Kefato

Omlet na słodko

  • Czas25 min
  • Porcja całkowitaok. 350g
  • 1 porcjaok. 350g
  • Kalorie495kcal
  • Tłuszcze 44 g
  • Białka 19 g
  • Węglowodany 6 g

    Składniki

    Omlet

    • 2 jajka
    • 1,5 łyżki mąki migdałowej
    • szczypta mielonej wanilii bourbon
    • odrobina soli
    • szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia

    Dodatki

    • 50 ml śmietany 36%
    • 60g owoców jagodowych
    • 2 kropelki stewii w płynie

    Przygotowanie

    1

    Śmietanę ubij ze stewią. Stewia jest bardzo słodka, więc wystarczy tu jedna lub dwie kropelki

    2

    Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Na sam koniec dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę.
    Mąkę migdałową i wanilię dodaj do masy i dokładnie wymieszaj

    3

    Patelnię posmaruj masłem. Wlej ciasto na patelnię i smaż na wolnym ogniu ok. 4-5 minut

    4

    Obróć omleta na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty

    5

    Usmażonego omleta posmaruj bitą śmietaną, wyłóż wybranymi owocami, a następnie złóż na pół

    Pamiętajcie, że możecie obliczyć Wasze zapotrzebowanie energetyczne, przy użyciu kalkulatora na stronie.

    Podziel się przepisem