Kefato

Domowy Keto majonez

  • Czas5 min
  • Porcja całkowitaok. 250g
  • 1 porcjaok. 14g
  • Kalorie1660 kcal
  • Tłuszcze 179 g
  • Białka 8,1 g
  • Węglowodany 4,9 g

    Składniki

    Przygotuj

    • 1 jajko
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 200 ml oleju rzepakowego
    • przyprawy: sól, pieprz

    Przygotowanie

    1

    Skorupkę jajka sparz wrzątkiem i po chwili schłodź w zimnej wodzie

    2

    Jajko wbij do wysokiego i wąskiego naczynia (najlepiej, aby było ono zbliżone do średnicy stopy blendera)

    3

    Dodaj sól, pieprz, musztardę oraz sok z cytryny

    4

    Następnie powoli wlej olej rzepakowy

    5

    Włóż stopę blendera do naczynia tak, aby noże były przy samym dnie. Miksuj na najwyższych obrotach (ja dodatkowo użyłam funkcji turbo) przez kilka sekund, następnie powoli podnoś stopę blendera i zmiksuj całość na jednolitą masę

    Pamiętajcie, że możecie obliczyć Wasze zapotrzebowanie energetyczne, przy użyciu kalkulatora na stronie.

    Podziel się przepisem