Kefato

Brownie z mascarpone

  • Czas35 min
  • Porcja całkowitaok. 1050g
  • 1 porcjaok. 70g
  • Kalorie278kcal
  • Tłuszcze 27 g
  • Białka 4 g
  • Węglowodany 3,5 g

    Składniki

    Ciasto

    • 200 g czekolady gorzkiej 85% kakao
    • 200 g masła
    • 120 g erytrytolu
    • 4 jajka (rozmiar M)

    Krem

    • 250g serka mascarpone
    • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
    • 40g erytrytolu

    Przygotowanie

    1

    Formę  wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy

    2

    Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej

    3

    Ubić jajka z erytrytolem na jasną, kremową masę, miksując na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników

    4

    Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać

    5

    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia

    6

    Przygotować krem: Schłodzony serek mascarpone, śmietanę i erytrytol przełożyć do misy miksera i miksować do momentu powstania kremu

    7

    Krem wyłożyć na ciasto. Ciasto można podawać od razu lub schłodzić w lodówce

    Pamiętajcie, że możecie obliczyć Wasze zapotrzebowanie energetyczne, przy użyciu kalkulatora na stronie.

    Podziel się przepisem