Kefato

Białko należy jeść w ilościach umiarkowanych, gdyż zbyt duża podaż białka może doprowadzić do glukoneogenezy, czyli jego transformacji do węglowodanów. Jednak nie jest to do końca prawda – najnowsze badania obalają tę tezę, przynajmniej w odniesieniu do diet niskowęglowodanowych. Co więcej, zwiększenie podaży protein na diecie niskowęglowodanowej zmniejsza stłuszczenie wątroby oraz obniża poziom glukozy we krwi. Prawdą jest jednak, że istotne jest źródło jego pochodzenia. Okazuje się bowiem, że białko jest białku nierówne.

Generalnie uznaje się, że optymalne spożycie białka oscyluje między 1 do 1,5 g na kilogram masy ciała.
W przypadku osób otyłych należy liczyć je na docelową, nie aktualną masę ciała.

Lepiej równomiernie rozłozkładać dzienną porcję protein pomiędzy posiłki, które się spożywa. Jednakże należy także wsłuchać się w potrzeby organizmu. Jeśli jednego dnia nie czuje się potrzeby spożywania proponowanej ilości protein, można je ograniczyć na rzecz kolejnego dnia.

Najlepszym źródłem białka zawsze będą produkty nieprzetworzone i świeże, głównie odzwierzęce, najlepiej jakości ekologicznej. Ta ostatnia cecha jest szczególnie ważna, gdyż produkty produkcji przemysłowej zawierają mnóstwo niemile widzianych substancji, w tym toksyny, hormony, antybiotyki.

Zestawienie zalecanych i odradzanych źródeł białka na diecie ketogenicznej

Lepszy wybór:
– mięso od zwierząt karmionych trawą
– wolnowybiegowy drób
– dzikie ryby i owoce morza
– dziczyzna
– podroby
– bulion na kościach
– jajka
– orzechy
– ziarna i pestki
– tłusty nabiał

Gorszy wybór:
– kiełbasy i wędliny przemysłowe
– kiełbasy i wędliny sezonowane
– mięsa peklowane
– mięsa suszone
– fast food

Białko jest niezbędne do rozwoju mięśni, jest składnikiem enzymów trawiennych, a także przeciwciał, odpowiadają także za naprawę komórkową. Odgrywa wiele ważnych ról w naszym organizmie i z całą pewnością nie należy bać się, iż wyrzuci ono nas z diety keto. Ważne jest tylko odpowiednie dobranie jego ilości względem naszego ciała i jego potrzeb.